色散补偿及高阶孤子压缩啁啾光脉冲的理论与实验研究

伍 剑 娄采云 李玉华 高以智

色散补偿及高阶孤子压缩啁啾光脉冲的理论与实验研究

伍 剑, 娄采云, 李玉华, 高以智

THEORETICAL AND EXPERIMENTAL STUDY ON COMPRESSION OF CHIRPED OPTICAL PULSES UTILIZING DISPERSION-COMPENSATION AND HIGH-ORDER SOLITON EFFECT

WU JIAN, LOU CAI-YUN, LI YU-HUA, GAO YI-ZHI
  • 利用半导体激光器的单模速率方程及超短光脉冲在光纤中传输的非线性薛定谔(NLS)方程,从理论及实验上研究了增益开关DFB半导体激光器出射的啁啾光脉冲在色散补偿光纤(DCF)及色散位移光纤(DSF)中的压缩过程与规律.实验上,从1.55μm增益开关DFB半导体激光器出射的重复频率为2.5GHz、脉冲宽度为53.8ps的光脉冲经色散补偿光纤压缩至12ps,而后利用色散位移光纤中的高阶孤子压缩效应将脉冲压缩至2.5ps.改变色散位移光纤参数及入射光功率后获得最窄光脉冲宽度为2.1ps.理论与实验结果符合.
    In this paper,we study theoretically and experimentally the compression of chirped optical pulses in dispersion-compensation fiber and dispersion-shifted fiber utilizing single mode rate equation of semiconductor laser and nonlinear Schrdinger (NLS) equation.In experiment,the 53.8ps pulses generated by a gain-switched DFB semiconductor laser diode with 2.5GHz repetition rate were compressed to 12ps in a length of dispersion-compensation fiber.Then,the 12ps pulses were compressed to 2.5 or 2.1ps due to high-order soliton effect in dispersion-shifted fiber.Experimental results agree with theoretical results.
    • 基金项目: 国家自然科学基金及国家高技术研究发展计划资助的课题.
  • 收稿日期:  1997-09-02
  • 刊出日期:  1998-02-05