熔融织构法制备Y-Ba-Cu-O(123)块状样品的交流磁化研究

王顺喜 王玉贵 程香爱 袁松柳 周先意 曹烈兆 张其瑞

王顺喜, 王玉贵, 程香爱, 袁松柳, 周先意, 曹烈兆, 张其瑞

ALTERNATING CURRENT SUSCEPTIBILITY STUDIES OF Y-Ba-Cu-O (123) BULK MATERIAL PREPARED BY MELT-TEXTURED GROWTH METHOD

WANG SHUN-XI, WANG YU-GUI, CHEN XIANG-AI, YUAN SONG-LIU, ZHOU XIAN-YI, CAO LIE-ZHAO, ZHANG QI-RUI
  • 对熔融织构法制备的Y-Ba-Cu-O(123)块状样品作交流磁化研究,并与一般烧结样品进行比较,结果发现,对应一般烧结样品的晶粒和晶界,在交流磁化率虚部上有两个峰,而对织构(即定向排列生长)较好的样品,其交流磁化率虚部上仅有一个对应晶粒峰,对于有一定织构但织构不理想的样品,其交流磁化率虚部上也有两个峰,不过它们对立于不同方向生长的晶粒,未观察到频率效应,表明损耗与磁通运动有关。
    The a.c. susceptibility of Y-Ba-Cu-O(123) bulk material prepared by melt-textured growth (MTG) method was studied and compared with that of sintered sample in this paper. The results show that there are two peaks in the imaginary part corresponding to the grains and grain boundaries in the sintered sample, but only one peak is observed in that of MTG sample of high quality. As for that of MTG sample of worse quality, also two peaks are observed, but they correspond to grains with different growth direction. No frequency effect is observed in both the sintered sample and the MTG sample, showing that the loss is related to flux motion.
  • 收稿日期:  1991-03-09
  • 修回日期:  1991-04-18