铷原子初通道─末通道辐射跃迁矩阵元研究

王建国 仝晓民 李家明

铷原子初通道─末通道辐射跃迁矩阵元研究

王建国, 仝晓民, 李家明

RADIATIVE TRANSITION OF Rb ATOM BETWEEN INITIAL AND FINAL CHANNELS

WANG JIAN-GUO, TONG XIAO-MIN, LI JIA-MING
  • 在相对论性自洽场理论基础上,把量子亏损理论的一个初态到一个末通道的跃迁过程进行了推广:具有相同角动量特征的初态形成所谓的初通道,通过定义重整化矩阵元,统一处理了一个初通道激发到一个末通道的无数个光跃迁过程.作为例子,计算了你原子“s1/2—p1/2”,“p1/2—d3/2”,“d3/2—f5/2”通道之间的光吸收过程.
    As an extension of theoretical study of transition from an initial state to a final channel,the initial states with same angular momentum form varied initial channels. By defining anew renormalized matrix element, the atomic radiative processes from an initial channel to afinal channel can be treated in an unified manner. As an example, we present here the renor-malized matrix element of Rb atom between initial and final channels.
    • 基金项目: 国家自然科学基金,国家科委资助,国家863高技术惯性约束聚变主题,中国工程物理研究院科学和技术、原子分子数据联合体资助
  • 收稿日期:  1994-08-01
  • 刊出日期:  1996-01-20