一维自旋1/2电子系统的单杂质散射研究

石云龙 S.N.NABEEL 章豫梅 陈鸿 吴翔

一维自旋1/2电子系统的单杂质散射研究

石云龙, S.N.NABEEL, 章豫梅, 陈鸿, 吴翔

STUDY ON THE SINGLE IMPURITY SCATTERING TO THE ONE DIMENSIONAL SPIN 1/2 ELECTRONS

SHI YUN LONG, S.N.NABEEL, ZHANG YU MEI, CHEN HONG, WU XIANG
  • 应用高斯波泛函方法,研究了单个局域杂质对一维自旋1/2传导电子的散射问题.研究结果表明,双粒子散射与单粒子散射具有同样的重要性.由于这两种散射机制相互竞争,形成了拉亭格液体中电荷密度波和自旋密度波的各自的重整化质量.随着这些质量的消失,在参量空间中出现了相界,在不同相区中系统呈现不同的动力学行为
    The Gaussian wave functional method is applied to investigate the effects of the scattering of a local impurity to the one dimensional conduction electrons,whose low energy behavior can be described by the Luttinger model. Our results show that both the single particle scattering and pair particle scattering are important in this case. The competition between these two scattering mechanisms gives rise to the renormalized masses for both charge and spin density waves. The vanishing of these masses depicts the phase boundaries in the parameter space,different dynamical behaviors are thus determined.
    • 基金项目: 国家自然科学基金及山西省青年学科带头人基金资助的课题.
  • 收稿日期:  1996-12-20
  • 刊出日期:  1997-07-20