一氧化碳分立跃迁的光学振子强度和微分散射截面研究

钟志萍 武淑兰 徐 征 朱林繁 张晓军 凤任飞 徐克尊

一氧化碳分立跃迁的光学振子强度和微分散射截面研究

钟志萍, 武淑兰, 徐 征, 朱林繁, 张晓军, 凤任飞, 徐克尊

A STUDY OF OPTICAL OSCILLATOR STRENGTHS AND DIFFERENTIAL CROSS SECTIONS IN THE DISCRETE REGION OF CARBON MONOXIDE

ZHONG ZHI-PING, WU SHU-LAN, XU ZHENG, ZHU LIN-FAN, ZHANG XIAO-JUN, FENG REN-FEI, XU KE-ZUN
  • 在电子入射能量1500eV、平均散射角为0°和能量分辨为60meV条件下,得到了一氧化碳在7—21eV能量区间的绝对光学振子强度密度谱,获得了电子态A1Π,B1Σ+,C1Σ+及E1Π的各振动能级的绝对光学振子强度,通过与已发表的各实验和理论数据作比较,分析了差异的原因,并讨论了偶极(e,e)方法确定光学振子强度的局限性.同时还给出在电子入射能量1500eV时上述四个电子态的各
    The absolute optical oscillator strength density spectrum of carbon monoxide has been measured at an impact energy of 1.5keV and a mean scattering angle of 0° in an energy region of 7—21eV with typical FWHM 60meV. The absolute optical oscillator strengths corresponding to vibrational levels of A1Π,B1Σ+,C1Σ+ and E1Π are determined and compared with previous experimental and theoretical results. The reason why discrepancies exist among experimental results obtained by various methods has been explained and the limitation of dipole (e,e) method in determining optical oscillator strengths has been discussed.
    • 基金项目: 国家自然科学基金、国家高等学校博士学科点专项科研基金和中国科学技术大学青年基金资助的课题.
  • 收稿日期:  1997-06-09
  • 刊出日期:  1998-03-20