CO与Cs在Ru(101-0)表面上的共吸附研究

李海洋 鲍世宁 张训生 范朝阳 徐亚伯

CO与Cs在Ru(101-0)表面上的共吸附研究

李海洋, 鲍世宁, 张训生, 范朝阳, 徐亚伯

STUDY OF CARBON MONOXIDE ON Cs-PRECOVERED-Ru(101-0) SURFACE

LI HAI-YANG, BAO SHI-NING, ZHANG XUN-SHENG, FAN ZHAO-YANG, XU YA-BO
    CO+Cs/Ru(101-0) system has been investigated using HREELS. Two molecular adsorption states of CO were found. One with higher C—O frequency was similar to that on clean Ru(101-0) surface, while the other with lower C—O frequency appears on a Cs-precovered Ru(101-0) surface. Two states of CO were occupied sequentially during the exposure to CO. The frequencies of both two loss peaks shift to higher values with exposure to CO and to lower values with higher Cs precoverage.
    • 基金项目: 国家自然科学基金资助的课题.
  • 收稿日期:  1996-04-11
  • 刊出日期:  1997-03-20