飞秒脉冲放大器中色散的计算和评价方法

张志刚 孙虹

飞秒脉冲放大器中色散的计算和评价方法

张志刚, 孙虹

CALCULATION AND EVALUATION OF DISPERSIONS IN A FEMTOSECOND PULSE AMPLIFICATION SYSTEM

ZHANG ZHI-GANG, SUN HONG
  • 用光线追迹法论证了光栅球面镜系统与普通的光栅对系统是一对相位共轭元件,并提出了光栅球面镜系统色散的解析计算公式,以及对一个典型的放大系统做了模拟.模拟结果表明,对于一个放大系统,存在一个最佳的材料色散,用它可以获得最大的无色散带宽.
    Using the ray-tracing method,we demonstrate that a grating-telescope stretcher is the conjugation of a grating pair compressor.We present an analytical formula for calculating the phase dispersions of the grating-telescope stretcher.The computer simulation with the formula demonstrates that there exists an optimal material dispersion for an amplification system,with which we can achieve the largest dispersion-free bandwidth.
    • 基金项目: 天津市自然科学基金(批准号:0201-413188);教育部高等学校骨干教师资助计划;国家重点基础研究专项经费(批准号:G1999075200),光电信息技术科学教育部重点实验室访问学者基金资助的课题.
  • 收稿日期:  2000-11-12
  • 修回日期:  2001-01-04