对超短脉冲激光与固体密度等离子体相互作用动力学过程的研究

苍宇 王薇 张杰

对超短脉冲激光与固体密度等离子体相互作用动力学过程的研究

苍宇, 王薇, 张杰

DYNAMICS OF INTERACTION OF ULTRASHORT LASER PULSES WITH SOLID TARGETS

CANG YU, WANG WEI, ZHANG JIE
  • 结合Saha方程,建立了一个超短脉冲激光与固体密度等离子体相互作用的动力学过程中电子温度和电子密度随时间变化的简单模型.在降温过程中采用绝热膨胀模型,讨论了等离子体在绝热膨胀过程中的特殊性质,考虑了离子声速随温度的变化,推算了状态演化过程,得到了电离度随时间变化的演化规律.
    Using Saha equation, a simple model is proposed for the dynamics of interaction between ultrashort laser pulses and solid targets. An adiabatic expansion model is adopted to study the expansion phase after the heating phase. Temporal evolvement of the dynamics of the interaction is obtained, from which the electron temperature, density, ionization balances can be determined.
    • 基金项目: 国家自然科学基金(批准号:19825110;10004015);国家高功率激光高技术项目;国家重点基础研究专项(批准号:G19907520
  • 收稿日期:  2001-04-10
  • 刊出日期:  2001-09-20