搜索

x

留言板

尊敬的读者、作者、审稿人, 关于本刊的投稿、审稿、编辑和出版的任何问题, 您可以本页添加留言。我们将尽快给您答复。谢谢您的支持!

姓名
邮箱
手机号码
标题
留言内容
验证码

微扰法求解非线性驻波问题

马大猷

引用本文:
Citation:

微扰法求解非线性驻波问题

马大猷

PERTURBATION METHOD IN THE SOLUTION OF NONLINEAR STANDING WAVES

MA DA-YOU
PDF
导出引用
  • 在历史上,用微扰法求解非线性驻波是不成功的。本文对此进行了分析,认为微扰法给出的一次解是基本解,决定了驻波的基本波形。二次以上的解是由于非线性对波形的影响,使驻波波形上各点随时间运动稍加变动,因此对二次以上的微量只应保留其时间微商。这样所得解不但是稳定的,并且与根据波动方程的严格解基本相同。
    In the history, perturbation method was unsuccessful in the solution of nonlinear standing waves. This problem is reviewed. It is apparent that the first order solution of the wave equation for standing wave by the perturbation method gives the basic solution, determining the basic wave form of the standing wave. The second and higher order solutions modify the time - dependent motion of the particle at different points on the wave form due to the nonlinearity, and hence only the time derivatives of the higher order quantities should be preserved. The results thus obtained are stable and essentially agree to the exact solution of the wave equation.
    • 基金项目: 国家自然科学基金资助的课题
计量
  • 文章访问数:  3659
  • PDF下载量:  496
  • 被引次数: 0
出版历程
  • 收稿日期:  1995-02-22
  • 修回日期:  1995-05-16
  • 刊出日期:  1996-05-20

微扰法求解非线性驻波问题

  • 1. 中国科学院声学研究所,北京100080
    基金项目: 国家自然科学基金资助的课题

摘要: 在历史上,用微扰法求解非线性驻波是不成功的。本文对此进行了分析,认为微扰法给出的一次解是基本解,决定了驻波的基本波形。二次以上的解是由于非线性对波形的影响,使驻波波形上各点随时间运动稍加变动,因此对二次以上的微量只应保留其时间微商。这样所得解不但是稳定的,并且与根据波动方程的严格解基本相同。

English Abstract

目录

    /

    返回文章
    返回