Fe2O3纳米微粒溶胶非线性光学特性的Z-扫描研究

余保龙 张桂兰 汤国庆 吴晓春 陈文驹 杨斌洲

Fe2O3纳米微粒溶胶非线性光学特性的Z-扫描研究

余保龙, 张桂兰, 汤国庆, 吴晓春, 陈文驹, 杨斌洲

STUDYING ON NONLINEAR OPTICAL PROPERTIES OF Fe2O3 NANOPARTICLES IN COLLOIDAL SOLUTION

YU BAO-LONG, ZHANG GUI-LAN, TANG GUO-QING, WU XIAO-CHUN, CHEN WEN-JU, YANG BIN-ZHOU
  • 利用Z扫描技术在透明区域研究了Fe2O3纳米微粒水溶胶和表面包覆有机溶胶的非线性光学特性,给出了非线性折射率γ、双光子吸收系数β、自由载流子折射系数σr和自由载流子吸收截面σab等重要物理参数,讨论了自由载流子效应对Fe2O3纳米微粒非线性特性的影响
    The nonlinear optical properties of Fe2O3 nanoparticles coated with a layer of organic molecules(DBS) in toluene and bare nanoparticles in hydrosol have been studied in the transparency region by Z scan technique.The key parameters such as nonlinear refractive index γ,two-photon absorption coefficient β and the variation of refractive index per unit photoexcited carrier density σr as well as free-carrier absorption cross section σab were determined.The influences of free-carrier effects on optical nonlinearities of Fe2O3 nanoparticles were discussed.
    • 基金项目: 国家攀登计划及中国科学院西安光学精密机械研究所瞬态光学技术国家重点实验室基金资助的课题.
  • 收稿日期:  1996-06-17
  • 刊出日期:  1997-03-20