魏 兵 葛德彪

魏 兵, 葛德彪

Reconstruction of transverse permittivity and conductivity for a lossy anisotropic plate

Wei Bing, Ge De-Biao
  • 简述了各向异性介质FDTD方法,并用FDTD方法分析了三维各向异性有耗介质板的瞬态后向散射.根据各向异性介质板后向散射与入射电磁波极化方向有关的特点,利用其后向RCS的谐振特性和后向散射场的时域波形特点反演有耗介质板的横向介电系数和电导率.数值模拟结果表明本反演方法可行,且方便、快捷.
    Using the finite difference time domain (FDTD) method, the scattering of a lossy anisotropic plate is analyzed when the plate is illuminated by a plane transient electromagnetic wave. Based on the resonance characteristics of the back scattering RCS in frequency domain and the transient waveform of the back scattered electric field in time domain, a reconstruction scheme for recovering the transverse permittivity and conductivity for an anisotropic plate is proposed. The calculation results exemplify the availability and simplicity of the present scheme.
    • 基金项目: 国家自然科学基金(批准号:60371018)和西安电子科技大学青年科研工作站资助的课题.
  • 收稿日期:  2004-06-08
  • 修回日期:  2004-07-01
  • 刊出日期:  2005-01-05

• 1. 西安电子科技大学理学院,西安 710071

摘要: 简述了各向异性介质FDTD方法,并用FDTD方法分析了三维各向异性有耗介质板的瞬态后向散射.根据各向异性介质板后向散射与入射电磁波极化方向有关的特点,利用其后向RCS的谐振特性和后向散射场的时域波形特点反演有耗介质板的横向介电系数和电导率.数值模拟结果表明本反演方法可行,且方便、快捷.