蔡 力 韩小云

蔡 力, 韩小云

Study of the band-structure and the uncoupled modes in two-dimensional phononic crystals with the multiple-scattering theory

Cai Li, Han Xiao-Yun
  • 利用多散射方法研究了二维声子晶体中的带结构,通过对柱散射波各阶分波之间的耦合分析,发现在带隙边缘的模式存在与对称性相关的解耦现象. 由此在低阶带隙边缘出现独立的自洽的零阶多散射模式. 通过引入周期结构因子和Mie散射因子,得到表征低阶带隙起始频率的解析公式. 利用该公式,采用图解法,定量地说明了带隙起始频率随周期性和单散射体Mie散射特性变化的规律.
    The multi-scattering theory (MST) method is applied to study the band structure of the two-dimensional phononic band-gap material. A comprehensive study is performed for the coupling between various order components of the cylindrical scattered wave. It has been found that there are decoupling effects at the edge of the band gap. Therefore, a self-contained self-consistent multiple scattering model of the zeroth-order scattered wave is obtained at the edge of the first band gap. A Mie scattering factor and a lattice structure factor are introduced to give a physical insight into the variation of the gap’s starting frequency by graphic analytic method.
    • 基金项目: 国家重点基础研究发展规划项目(批准号:51307)资助的课题.
  • 收稿日期:  2006-02-19
  • 修回日期:  2006-03-27
  • 刊出日期:  2006-11-20

• 1. 国防科技大学机电工程研究所,长沙 410073

摘要: 利用多散射方法研究了二维声子晶体中的带结构,通过对柱散射波各阶分波之间的耦合分析,发现在带隙边缘的模式存在与对称性相关的解耦现象. 由此在低阶带隙边缘出现独立的自洽的零阶多散射模式. 通过引入周期结构因子和Mie散射因子,得到表征低阶带隙起始频率的解析公式. 利用该公式,采用图解法,定量地说明了带隙起始频率随周期性和单散射体Mie散射特性变化的规律.