肖 瑞 周 朴 侯 静 姜宗福 刘 明

激光器的部分相干性对光纤激光器阵列相干合成远场图样的影响

肖 瑞, 周 朴, 侯 静, 姜宗福, 刘 明

Effect of partial coherence of laser has on the irradiance distribution of coherent combining of fiber laser arrays in far field

Xiao Rui, Zhou Pu, Hou Jing, Jiang Zong-Fu, Liu Ming
  • 考虑光纤激光器阵列相干合成的远场分布时,一般都认为单个激光器的输出光束是理想的高斯光束,实际上受各种因素的影响,一般激光器的输出光束都是一部分相干光.从部分相干光的高斯-谢尔模型出发,首次推导出了当单个激光器的输出光束是部分相干光时,激光器阵列相干合成的远场光强分布模型,并给出了数值模拟计算结果.
    When calculating the intensity propagating in the far field in coherent combining of fiber laser arrays, the previous approaches simply assumed that each aperture is a Gaussian amplitude distribution in a general way. The purpose of the present paper is to study the irradiance distribution where master-oscillators are partially coherent light, for example, the Gaussian-Schell model (GSM) beam. Based on the propagation law of partially coherent light, detailed numerical examples are given to illustrate the dependence of irradiance distribution on the coherence parameter of the GSM beam.
    • 基金项目: 国防科技大学校预研(批准号:JC05-07-04)资助的课题.
  • 收稿日期:  2006-04-28
  • 修回日期:  2006-06-08
  • 刊出日期:  2007-01-05

激光器的部分相干性对光纤激光器阵列相干合成远场图样的影响

• 1. 国防科技大学光电科学与工程学院,长沙 410073

摘要: 考虑光纤激光器阵列相干合成的远场分布时,一般都认为单个激光器的输出光束是理想的高斯光束,实际上受各种因素的影响,一般激光器的输出光束都是一部分相干光.从部分相干光的高斯-谢尔模型出发,首次推导出了当单个激光器的输出光束是部分相干光时,激光器阵列相干合成的远场光强分布模型,并给出了数值模拟计算结果.