混沌通信系统中非线性信道的自适应神经Legendre正交多项式均衡

赵海全 张家树 曾祥萍

赵海全, 张家树, 曾祥萍

Adaptive neural Legendre orthogonal polynomial nonlinear channel equalization for chaos-based communications systems

Zhao Hai-Quan, Zhang Jia-Shu, Zeng Xiang-Ping
  • 针对混沌通信系统中非线性信道干扰问题,基于混沌信号重构理论和Legendre正交多项式结构,提出了一种自适应神经Legendre正交多项式信道均衡器,并给出相应的归一化最小均方算法. 仿真研究表明:所提出的自适应神经Legendre正交多项式信道均衡器能有效地消除线性和非线性信道干扰,均衡器输出信号能反映出混沌信号的特性,具有良好的抗干扰性能.该均衡器的结构简单,权系数参数较少,收敛稳定性较好.
    The performance of chaos-based communications systems is greatly affected by many sorts of nonlinear distortions. If nonlinear distortions in the channel can be removed, the performance of chaos-based communications systems can be improved. According to analysis of Volterra filter, a novel structure of neural network Legendre orthogonal polynomial equalizer is proposed based on the theory of chaotic signal reconstruction. Combining the characteristic of single layer neural network and structure of Legendre orthogonal polynomial, the equalizer is designed and realized after the analysis of a few parameter nonlinear filters, and adaptive algorithm is deduced using the normalized least mean square algorithm. To support the analysis, simulation results for nonlinear chaos-based communication channel are provided.
    • 基金项目: 国家自然科学基金(批准号:60572027)和教育部新世纪优秀人才支持计划(批准号:NCET-05-0794)资助的课题.
  • 收稿日期:  2006-06-19
  • 修回日期:  2006-10-31
  • 刊出日期:  2007-02-05

• 1. (1)成都信息工程学院电子实验中心,成都 610225; (2)西南交通大学信号与信息处理四川省重点实验室,成都 610031; (3)西南交通大学信号与信息处理四川省重点实验室,成都 610031;成都信息工程学院电子工程系,成都 610225
    基金项目:

摘要: 针对混沌通信系统中非线性信道干扰问题,基于混沌信号重构理论和Legendre正交多项式结构,提出了一种自适应神经Legendre正交多项式信道均衡器,并给出相应的归一化最小均方算法. 仿真研究表明:所提出的自适应神经Legendre正交多项式信道均衡器能有效地消除线性和非线性信道干扰,均衡器输出信号能反映出混沌信号的特性,具有良好的抗干扰性能.该均衡器的结构简单,权系数参数较少,收敛稳定性较好.