杨 雄 童朝阳 向少华

原子与腔场耗散系统中的线性熵演化

杨 雄, 童朝阳, 向少华

Linear entropy evolution in a dissipative system of two atoms and cavity field

Yang Xiong, Tong Zhao-Yang, Xiang Shao-Hua
  • 研究了两个全同二能级原子同时与单模耗散腔场发生大失谐相互作用时,原子-场系统、两原子子系统的线性熵演化,以及原子的初始状态与腔的耗散因素对各线性熵的影响.研究结果表明:腔场的衰变常数对不同类型的Bell纠缠态的影响完全不同,其中|Ψ〉12态具有强烈的抗消纠缠的能力,而|Φ〉12态是一个脆弱的纠缠态.
    Some investigations have been made on the evolution of the linear entropies of atom-field system, in which two identical two-level atoms simultaneously interact with a single-mode dissipative cavity field under large detuning. The effects of the initial atom states and the dissipative factors of the cavity on all linear entropies are also discussed. The results show that the influence of the cavity decay constant on different kinds of Bell states is completely different, and the state |Ψ〉12 is a robust entangled state against the decoherence while the state |Φ〉12 is a fragile entangled state.
    • 基金项目: 湖南省自然科学基金(批准号:05JJ30012)资助的课题.
  • 收稿日期:  2006-07-09
  • 修回日期:  2006-12-11
  • 刊出日期:  2007-02-05

原子与腔场耗散系统中的线性熵演化

• 1. (1)湖南师范大学物理与信息科学学院,长沙 410081; (2)怀化学院物理与信息科学系,怀化 418008

摘要: 研究了两个全同二能级原子同时与单模耗散腔场发生大失谐相互作用时,原子-场系统、两原子子系统的线性熵演化,以及原子的初始状态与腔的耗散因素对各线性熵的影响.研究结果表明:腔场的衰变常数对不同类型的Bell纠缠态的影响完全不同,其中|Ψ〉12态具有强烈的抗消纠缠的能力,而|Φ〉12态是一个脆弱的纠缠态.