孟 宗 刘 彬

孟 宗, 刘 彬

Stability of equilibrium state of a kind of nonlinear relative rotation dynamic system and associated harmonic approximate solution

Meng Zong, Liu Bin
  • 建立一类含广义非线性弹性力的两质量相对转动系统的非线性动力学方程. 应用变量梯度法构造李雅普诺夫函数,研究相对转动非线性自治系统的稳定性. 应用摄动法求得相对转动非线性非自治系统在两种不同频率谐波共同激励下的组合谐波响应的近似解.
    The nonlinear dynamic equation with two masses in relative rotation is established, which contains a kind of generalized nonlinear elastic force. Using variable gradient method, the Lyapunov function is gotten, and the stability of the relative rotation nonlinear autonomous system is studied. The approximate solution of the associated harmonic response of the relative rotation nonlinear non-autonomous system under two forcing excitations of different frequencies is obtained by the method of perturbation.
    • 基金项目: 国家十五重大科技攻关项目(批准号:ZZ02-13B-02-03-1)资助的课题.
  • 收稿日期:  2007-06-07
  • 修回日期:  2007-06-28
  • 刊出日期:  2008-03-20

• 1. 燕山大学电气工程学院, 秦皇岛 066004

摘要: 建立一类含广义非线性弹性力的两质量相对转动系统的非线性动力学方程. 应用变量梯度法构造李雅普诺夫函数,研究相对转动非线性自治系统的稳定性. 应用摄动法求得相对转动非线性非自治系统在两种不同频率谐波共同激励下的组合谐波响应的近似解.