吕翎 张超

吕翎, 张超

Chaos synchronization of a complex network with different nodes

Lü Ling, Zhang Chao
  • 提出了一种实现节点结构互异的复杂网络的混沌同步方法.以异结构混沌系统作为节点构造复杂网络,基于Lyapunov稳定性定理确定了复杂网络中连接节点的耦合函数的形式.以Rssler系统、Coullet系统以及Lorenz系统作为网络节点构成的复杂网络为例,仿真模拟发现,整个复杂网络存在稳定的混沌同步现象.此方法不但可以实现任意混沌系统作为节点的网络混沌同步,而且网络节点数对整个复杂网络同步的稳定性也无影响,因而,具有一定的普适性.
    A method of chaos synchronization of a complex network with different nodes is proposed. The complex network is constructed by chaos systems with diverse structures. The coupling functions of the connected nodes of the complex network are identified based on Lyapunov stability theory. The Rssler system,Coullet system and Lorenz system are taken as network nodes of the complex network in the paper. Simulation results show that a stable synchronization is obtained in whole complex network. The method can achieve synchronization of the networks with nodes of any chaotic systems,and the number of the node does not affect the stability of the whole complex network,therefore,it has a universal application.
    • 基金项目: 辽宁省自然科学基金(批准号:20082147)以及辽宁省教育厅创新团队计划(批准号:2008T108)资助的课题.
  • 收稿日期:  2008-09-05
  • 修回日期:  2008-09-18
  • 刊出日期:  2009-03-20

一类节点结构互异的复杂网络的混沌同步

• 1. 辽宁师范大学物理与电子技术学院,大连 116029

摘要: 提出了一种实现节点结构互异的复杂网络的混沌同步方法.以异结构混沌系统作为节点构造复杂网络,基于Lyapunov稳定性定理确定了复杂网络中连接节点的耦合函数的形式.以Rssler系统、Coullet系统以及Lorenz系统作为网络节点构成的复杂网络为例,仿真模拟发现,整个复杂网络存在稳定的混沌同步现象.此方法不但可以实现任意混沌系统作为节点的网络混沌同步,而且网络节点数对整个复杂网络同步的稳定性也无影响,因而,具有一定的普适性.