徐积仁 蒋义枫 黄南堂 林光海

强红外激光引起BCl3可见荧光的动力学研究

徐积仁, 蒋义枫, 黄南堂, 林光海

THE VISIBLE FLUORESCENCE DYNAMICS OF BCl3 INDUCED BY HIGH-POWER INFRARED LASER RADIATION

XU JI-REN, JIANG YI-FENG, HUANG NAN-TANG, LIN GUANG-HAI
  • 用TEA CO2激光辐照纯BCl3气体,观察到可见荧光具有多种过程。系统地测量了可见荧光的空间、时间、光谱结构,以及它们随激光能量、BCl3气压等参数的依赖关系。用简化碰撞动力学模型讨论了BCl3可见荧光过程,得到有效振动温度、可见荧光强度的分析表达式和ρτ延≌C/K(Tν)的简单关系。理论与实验结果一致。
    A variety of visible fluorescent processes in pure BC13 gas irradiated with TEA CO2 laser radiation are observed. The space, time and spetrum distribution of visible fluorescence, as well as their dependence on the laser energy, the pressure of BC13 gas and other parameters are measured systematically. The visible fluorescent processes in BCl3 gas are discussed by using a simplified dynamical collision model. The analytical expressions for equivalent vibrational temperature and visible fluorescence intensity, and a simple relation Pτdelay= C/K(Tv) are obtained. The calculated values are in agreement with the experimental results.
  • [1]
  • 收稿日期:  1979-05-31
  • 刊出日期:  1980-03-05

强红外激光引起BCl3可见荧光的动力学研究

• 1. (1)中国科学院力学研究所; (2)中国科学院物理研究所

摘要: 用TEA CO2激光辐照纯BCl3气体,观察到可见荧光具有多种过程。系统地测量了可见荧光的空间、时间、光谱结构,以及它们随激光能量、BCl3气压等参数的依赖关系。用简化碰撞动力学模型讨论了BCl3可见荧光过程,得到有效振动温度、可见荧光强度的分析表达式和ρτ延≌C/K(Tν)的简单关系。理论与实验结果一致。

参考文献 (1)