搜索

x

留言板

尊敬的读者、作者、审稿人, 关于本刊的投稿、审稿、编辑和出版的任何问题, 您可以本页添加留言。我们将尽快给您答复。谢谢您的支持!

姓名
邮箱
手机号码
标题
留言内容
验证码

40kbar内碘酸锂(LiIO3)的P-T状态图

沈中毅 刘俊 张云 殷岫君 何寿安

引用本文:
Citation:

40kbar内碘酸锂(LiIO3)的P-T状态图

沈中毅, 刘俊, 张云, 殷岫君, 何寿安

THE P-T PHASE DIAGRAM OF LITHIUM IODATE (LiIO3) UP TO 40 KBARS

SHEN ZHONG-YI, LIU JUN, ZHANG YUN, YIN XIU-JUN, HE SHOU-AN
PDF
导出引用
  • 在0一40kbar,20一750℃的压力与温度范围内探索了碘酸锂(LiIO3)可能存在的高压相,发现在1.5—4.9kbar及310—450℃的压力及温度范围内以及15kbar以上的高压范围内分别存在一个高压结构。较精确地测定了各相的相界,改正了国外1969年发表的相图中的一些错误,并对高温高压下各相的稳定性进行了初步讨论。
    The possible high pressure modifications of Lithium Iodate (LiIO3) were surveyed in the high pressure and high temperature ranges up to 40 kbar and 750℃. Two high pressure modifications have been observed. The first is found in the range of 1.5-4.9 kbars and 310-450℃, while another appears in the pressure range above 15 kbars. The phase boundries were determined by DTA and quenching method. The diagram published abroad in 1969 have been corrected and the stability of each phase at high pressures and high temperatures has been discussed.
计量
  • 文章访问数:  5314
  • PDF下载量:  432
  • 被引次数: 0
出版历程
  • 收稿日期:  1982-02-05
  • 刊出日期:  2005-07-21

40kbar内碘酸锂(LiIO3)的P-T状态图

  • 1. (1)北京航空学院,研究生; (2)中国科学院物理研究所

摘要: 在0一40kbar,20一750℃的压力与温度范围内探索了碘酸锂(LiIO3)可能存在的高压相,发现在1.5—4.9kbar及310—450℃的压力及温度范围内以及15kbar以上的高压范围内分别存在一个高压结构。较精确地测定了各相的相界,改正了国外1969年发表的相图中的一些错误,并对高温高压下各相的稳定性进行了初步讨论。

English Abstract

目录

    /

    返回文章
    返回