非晶态超导合金Zr87.7Si12.3中结构弛豫和结晶化对超导

周先意 赵勇 张其瑞 刘治国

周先意, 赵勇, 张其瑞, 刘治国

EFF ECTS OF STRUCTURAL RELAXATION AND CRYSTA-LLIZATION ON SUPERCONDUCTING PROPERTIES IN AMORPHOUS ALLOY Zr87.7Si12.3

ZHOU XIAN-YI, ZHAO YONG, ZHANG QI-RUI, LIU ZHI-GUO
  • 对非易态超导合金Zr87.7Si12.3,在适当的温度下进行了lh等时退火处理.测量了其结构、超导临界参量Tc,H(C2)及其转变宽度ΔTc,ΔHc2等的变化.发现些与金属-金属型非晶态合金不同的变化规律,并结合在结构弛豫过程中所发生的拓扑短程有序化和化学短程有序化,以及相应的结晶化机制,对实验结果作了讨论.
    The 1 hour isochronal annealing treatment has been made on amorphous alloy Zr87.7Si12.3. The changes of the superconducting critical parameters, Tc and H(C2) and their transition width have been measured for different annealing temperatures. The different change laws of metal-metal type amorphous alloys were observed. The experimental results-were discussed in connection with the toplogical short range order and the chemical short range order in the process of structural relaxation and the corresponding crystallization mechanism.
    • 基金项目: 中国科学院青年奖励研究基金
  • 收稿日期:  1988-08-09