纪松 杨国斌 王润

纳米软磁合金的双相无规磁各向异性模型

纪松, 杨国斌, 王润

TWO-PHASE RANDOM MAGNETIC ANISOTROPY MODEL FOR NANOSTRUCTURED SOFT MAGNETIC ALLOYS

JI SONG, YANG GUO-BIN, WANG RUN
  • 按照Alben非晶无规磁各向异性的处理方法,考虑纳米软磁合金的双相组织结构的特点,提出了双相无规磁各向异性模型,得到了纳米软磁合金的有效磁各向异性与显微结构参数及铁磁相磁特性参数间的关系,探讨了磁性与有效磁各向异性的关系.用Fe73.5Cu1.0Nb3.0Si13.5B9.0纳米软磁合金的X射线衍射结构分析及磁测量结果进行了分析及验证,为上述研究提供了有力的支持
    Following the random magnetic anisotropy model proposed by Alben for amorphous ferromagnets and taking into consideration the two-phase microstructure of nanostructured soft magnetic alloys, we propose a two-phase random magnetic anisotropy model for nanostructured soft magnetic alloys. We obtain the relationship of the effective magnetic anisotropy density with the microstructure parameters and magnetic parameters of ferromagnetic phases in the alloy, and also the dependence of the magnetic propertics on the effective magnetic anisotropy density. The experimental results of X-ray diffraction and magnetic measurements of Fe73.5Cu1.0Nb3.0Si13.5B9.0 nanostructured soft magnetic alloys give favourable support to the above theoretical research.
  • 收稿日期:  1995-06-27
  • 修回日期:  1995-10-11
  • 刊出日期:  1996-06-05

纳米软磁合金的双相无规磁各向异性模型