HT-6M装置H模放电的中性粒子研究

刘胜侠

HT-6M装置H模放电的中性粒子研究

刘胜侠

NEUTRAL PARTICLE STUDIES DURING H-MODE ON HT-6M TOKAMAK

LIU SHENG-XIA
  • HT-6M托卡马克通过边界欧姆加热实现了改善约束的H模,利用中性粒子测量方法成功地研究了等离子体H模放电的中性粒子变化.观察到边界欧姆加热H模放电期间从等离子体逃逸的中性粒子比纯欧姆加热明显减少;约束改善后等离子体中心热区的中性原子密度下降,得到了反映等离子体约束改善的中性粒子特征.实验结果与其他诊断进行了比较和讨论
    The H-mode has been achieved on HT-6M Tokamak by edge ohmic heating (EOH) method. The H-mode is studied by the neutral particle measurement method. The escape particle flux decreases- during H-mode. The central neutral atoms density drop, and the central particle confinement time-- τp is increased about one times after applying the EOH.
  • 收稿日期:  1996-04-02
  • 修回日期:  1996-10-16