王 谨 胡正发 张登玉 詹明生

Rb原子激发态碰撞能量转移

王 谨, 胡正发, 张登玉, 詹明生

EXCITATION ENERGY TRANSFER BY COLLISIONS BETWEEN EXCITED RUBIDIUM ATOMS

WANG JIN, HU ZHENG-FA, ZHANG DENG-YU, ZHAN MING-SHENG
  • 报道了用连续单模激光激发Rb原子至特定的激发态,从而观察激发态间的碰撞形成更高Rb原子激发态的实验结果.实验观察到Rb原子激发态的自发辐射与高激发态的碰撞形成通道之间的明显竞争,测得了高激发态的形成概率与激发光功率、原子蒸气温度及激光失谐的关系,所提出的碰撞能量转移机理较好地解释了实验结果.
    This paper reports the experimental observation of the excitation energy transfer to higher states by collisions between two rubidium atoms excited to a specific state by a CW single mode laser. An obvious competition has been observed between the channel of transition to the ground state by spontaneous emission, and that to higher excited states by collisions of two excited atoms. Formation rates of the high excited states with different laser power, atomic vapor temperature and laser detuning have been measured. A proposed mechanism well explained the experimental result.
    • 基金项目: 国家自然科学基金(批准号:19774069)资助的课题.
  • 收稿日期:  1997-11-17
  • 修回日期:  1998-02-16
  • 刊出日期:  1998-04-05

Rb原子激发态碰撞能量转移

• 1. (1)中国科学院武汉物理与数学研究所波谱与原子分子物理国家重点实验室,武汉 430071; (2)中国科学院武汉物理与数学研究所波谱与原子分子物理国家重点实验室,武汉 430071;中国科学院安徽光学精密机械研究所激光光谱学开放实验室,合肥 230031

摘要: 报道了用连续单模激光激发Rb原子至特定的激发态,从而观察激发态间的碰撞形成更高Rb原子激发态的实验结果.实验观察到Rb原子激发态的自发辐射与高激发态的碰撞形成通道之间的明显竞争,测得了高激发态的形成概率与激发光功率、原子蒸气温度及激光失谐的关系,所提出的碰撞能量转移机理较好地解释了实验结果.