张彦鹏 唐天同 付盘铭

四能级系统极化拍频的不对称特性

张彦鹏, 唐天同, 付盘铭

ASYMMETRIC BEHAVIOR OF THE POLARIZATION BEATS SIGNAL IN A FOUR-LEVEL SYSTEM

ZHANG YAN-PENG, TANG TIAN-TONG, FU PAN-MING
  • 在泵光为窄带或宽带的情形下,对四能级系统中极化拍频的不对称特性进行了研究,发现这种不对称特性是由于光学元件色散所导致的零延时的漂移引起的.
    We have studied the asymmetric behavior of the polarization beats in a four-level system when the pump beams have either narrowband or broadband linewidth, we attribute this asymmetry to the shift of the zero time delay which is due to the dispersion of the optical components.
    • 基金项目: 西安交通大学电信学院青年基金(批准号:9804)资助的课题.
  • 收稿日期:  1998-05-25
  • 刊出日期:  1999-01-05

四能级系统极化拍频的不对称特性

• 1. (1)西安交通大学光电子系,西安 710049; (2)中国科学院物理研究所,北京 100080

摘要: 在泵光为窄带或宽带的情形下,对四能级系统中极化拍频的不对称特性进行了研究,发现这种不对称特性是由于光学元件色散所导致的零延时的漂移引起的.