王 茺 张鹏翔 张国勇

高温超导体和巨磁阻薄膜激光感生热电电压的最佳膜厚研究

王 茺, 张鹏翔, 张国勇

Optimum thickness for laser induced thermoelectric voltage effect in high Tc superconductor and CMR thin film

Wang Chong, Zhang Peng-Xiang, Zhang Guo-Yong
  • 根据高温超导体(HTSC)和巨磁阻(CMR)薄膜中激光感生电压信号的时间关系公式,进一步导出产生最大激光感生电压所需的薄膜最佳厚度的方程式.结果表明,感生电压不是简单地与厚度的倒数成正比,而是存在一个最佳厚度 .该方程给出了影响器件响应设计的主要因素,讨论了决定最佳厚度的薄膜参数,并与实验结果进行比较.
    Based on the formula of the time dependence of laser-induced voltage in high Tc superconductor(HTSC) and collosal magneto-resistance (CMR) thin films, we have successfully deduced the function of the optimum thickness for producing largest laser-induced thermoelectric voltage. It is indicated that a direct proportional relationship between laser-induced thermoelectric voltage and the reciprocal of thickness does not correctly describe the situation. In fact, an optimum thickness must exist. This function provides the main factor of affecting the design for fast-time-response device. We have discussed the parameter of thin film influencing the optimum thickness, and compared it with experimental result.
    • 基金项目: 国家自然科学基金(批准号:10274026)和云南省自然科学基金(批准号:1999E0003Z)资助的课题.
  • 收稿日期:  2003-03-19
  • 修回日期:  2003-11-03
  • 刊出日期:  2004-03-05

高温超导体和巨磁阻薄膜激光感生热电电压的最佳膜厚研究

• 1. 昆明理工大学光电子新材料研究所,昆明 650093

摘要: 根据高温超导体(HTSC)和巨磁阻(CMR)薄膜中激光感生电压信号的时间关系公式,进一步导出产生最大激光感生电压所需的薄膜最佳厚度的方程式.结果表明,感生电压不是简单地与厚度的倒数成正比,而是存在一个最佳厚度 .该方程给出了影响器件响应设计的主要因素,讨论了决定最佳厚度的薄膜参数,并与实验结果进行比较.