有机聚合物受体给体复合体薄膜光伏电池性能研究

封伟 曹猛 韦玮 吴洪才 万梅香 吉野胜美

有机聚合物受体给体复合体薄膜光伏电池性能研究

封伟, 曹猛, 韦玮, 吴洪才, 万梅香, 吉野胜美

PROPERTIES OF CONDUCTING POLYMER DONOR-ACCEPTOR COMPOSITE FILMS AND PHOTOVOLTAIC CHARACTERISTICS OF JUNCTION DEVICES

FENG WEI, CAO MENG, WEI WEI, WU HONG-CAI, WAN MEI-XIANG, KATSUMI YOSHINO
  • 提出了用一种新的有机物-聚合物复合体薄膜制备受体给体聚合物光伏电池的思路,用于克服由于激子或极化子扩散范围短而熄灭造成的电荷分离与传输效率低的缺陷.在采用对称N,N′-二苯并咪唑3,4,9,10-四羧酸二亚酰胺和聚(2,5-二十五烷氧基对-苯撑乙烯)(ROPPV)为原材料制备成复合体薄膜,对其电学、光学及用其制作的光伏电池的性能进行了讨论.结果显示了导电聚合物-有机物复合体可代表一类新的有机半导体材料用于制造光伏电池
    To realize an efficient photovoltaic device,one of the methods of creating a large interfacial area at which the effective dissociation of excitons occurs is to mix an electron donor material with an electron acceptor material.The new soluble conducting polymer-dye ROPPV(poly(2,5-dialkoxy-p-phenylene vinylene)/ N,N'-diphenyl glyoxaline-3,4,9,10-perylene tetracarboxylic acid diacidamide (PV) composite was prepared.Electrical and optical properties of soluble conducting polymer composite films,and current-voltage(I-V) characteristics and photocurrent spectra of photovoltaic cells are discussed.Our results show that the soluble conducting polymer-dye composite represents a new class of organic semiconducting materials that can be used to manufacture photovoltaic cells.
    • 基金项目: 国家自然科学基金(批准号:59983001);中国科学院化学研究所有机固体开放实验室基金;西安交通大学博士启动基金资助的课题.
  • 收稿日期:  2000-12-04
  • 刊出日期:  2001-03-05