按斐波那契类准周期序列排列的铁电畴超晶格二次谐波谱峰性质研究

杨湘波

杨湘波

THE STUDIES ON THE PROPERTIES OF THE SPECTRAL PEAKS FOR THE SECOND HARMONIC LIGHT THROUGH THE FERROELECTRIC DOMAINS CONSTRUCTED FOLLOWING THE FIBONACCI-CLASS QUASILATTICE SEQUENCE

YANG XIANG-BO
  • 在简介斐波那契类(Fibonacci-class)准晶(FC(n))的特征基础上,在小信号、平面波近似下详细地研究了通过N层按斐波那契类准周期系列排布的铁电畴超晶格的二次谐波光场的谱性质.发现其谱的极强峰在实空间,在不考虑介质色散效应的情况下,具有完美的自相似性;对于具有线性色散效应的铁电晶体,其谱在实空间也具有相同的结论;而对于具有非线性色散效应的铁电介质,极强峰的这种自相似性将被破坏.另外,二次谐波光的暗线处将存在缺级效应;亮线处则无缺级效应.
    On the basis of a brief presentation of the characteristic for the Fibonacci-class quasilattices (FC(n)),the properties of the spectra were studied for the second harmonic light (SHL) through the N layers ferroelectric superlattices constructed following FC(n) by means of the small-signal approximation.It was found that in the real space there existed perfect self-similarity for the most intense spectral peaks of SHL.On the other hand,the self-similarity for the spectra will be broken if the refractive dispersion is taken into account.The effect of vacancies which was valid only for the SHL's dim spectra lines but invalid for the bright ones is also discussed.
    • 基金项目: 广东省高教厅基金(批准号:990045)资助的课题.
  • 收稿日期:  1999-04-29
  • 修回日期:  1999-08-14