晶体电光和非线性光学效应的离子基团理论(Ⅱ)——利用(IO3)-1离子基团的分子轨道计算α-LiIO3晶体的倍频系数

陈创天

陈创天

CHEN CHUANG-TIAN
  • 本文对碘酸盐晶体的倍频效应提出了一个(IO3)-1离子基团模型,并用(IO3)-1离子基团的分子轨道计算了α-LiIO3的倍频系数,计算值和实验值符合得很好。由此得出以下结论:碘酸盐晶体的倍频效应主要由(IO3)-1离子基团和它的共价键轨道所决定。而在(IO3)-1离子基团中,对倍频效应作出主要贡献的是碘的孤对电子轨道和氧的|2σ>,|2Py>轨道。
    A highly deformed oxygen-octahedra group (IO3)-1 such as that found in the iodate has been adapted te explain the second harmonic optical coefficients of the LiIO3 crystal. Calculations have been made on the basis of such an ionic grouping model. Calculated values are in good agreement with the experimental ones, hence the following conclusions:1) The second harmonic optical effects of the iodate crystal arise mainly from the covalent-bond contribution of the ionic grouping (IO3)-1. 2) Within this (IO3)-1 grouping it is the lone-pair electronic orbitals and the |2σ>, |2Py> orbitals of oxygen which have particulas influence on these second harmonic optical effects.
  • [1]
  • 收稿日期:  1974-10-28
  • 刊出日期:  1977-01-05

• 1. 中国科学院福建物质结构研究所

摘要: 本文对碘酸盐晶体的倍频效应提出了一个(IO3)-1离子基团模型,并用(IO3)-1离子基团的分子轨道计算了α-LiIO3的倍频系数,计算值和实验值符合得很好。由此得出以下结论:碘酸盐晶体的倍频效应主要由(IO3)-1离子基团和它的共价键轨道所决定。而在(IO3)-1离子基团中,对倍频效应作出主要贡献的是碘的孤对电子轨道和氧的|2σ>,|2Py>轨道。

参考文献 (1)