安振连 赵 敏 汤敏敏 杨 强 夏钟福

氟气处理孔洞聚丙烯膜显著改善的电荷存储特性

安振连, 赵 敏, 汤敏敏, 杨 强, 夏钟福

Significantly improved charge deposit properties of the cellular polypropylene film modified by gaseous fluorine

An Zhen-Lian, Zhao Min, Tang Min-Min, Yang Qiang, Xia Zhong-Fu
  • 通过衰减全反射(attenuated total reflection,ATR)红外光谱分析与开路热刺激放电(thermally stimulated discharge,TSD)电流、原位实时电荷TSD和电荷等温衰减的测量,研究了氟气对孔洞聚丙烯(PP)膜的氟化改性及氟化改性对其驻极性能的影响.研究结果表明:尽管在负压状态且较低的氟气分压及较低的反应温度(约60℃)和较短的反应时间(约15min)下,氟气能有效地氟化孔洞PP膜,更易于氟化预氧化的孔洞PP膜,氟化改性的孔洞PP膜,尤其是预氧化后的氟化改性
    Fluorination modification and electret properties were studied on the cellular polypropylene (PP) films modified by gaseous fluorine by attenuated total reflection (ATR) infrared analysis and the measurment of open-circuit thermally stimulated discharge (TSD) current,in situ TSD charge and isothermal charge decay. The results showed that the PP cellular films,especially the preoxidized ones,can be effectively fluorinated by gaseous fluorine,and that charge storage thermal stability of the fluorinated films,especially the fluorinated preoxidized ones,is significantly improved compared with that of the virginal PP film,even under conditions of negative pressure with a low partial pressure of gaseous fluorine,low reaction temperature about 60℃ and short reaction time of 15min.
    • 基金项目: 国家自然科学基金(批准号:50677043)资助的课题.
  • 收稿日期:  2007-05-10
  • 修回日期:  2007-06-06
  • 刊出日期:  2008-09-20

• 1. 同济大学波耳固体物理研究所,上海 200092
    基金项目:

国家自然科学基金(批准号:50677043)资助的课题.

摘要: 通过衰减全反射(attenuated total reflection,ATR)红外光谱分析与开路热刺激放电(thermally stimulated discharge,TSD)电流、原位实时电荷TSD和电荷等温衰减的测量,研究了氟气对孔洞聚丙烯(PP)膜的氟化改性及氟化改性对其驻极性能的影响.研究结果表明:尽管在负压状态且较低的氟气分压及较低的反应温度(约60℃)和较短的反应时间(约15min)下,氟气能有效地氟化孔洞PP膜,更易于氟化预氧化的孔洞PP膜,氟化改性的孔洞PP膜,尤其是预氧化后的氟化改性