射频激励板条波导CO2激光器远场空间压窄单峰输出模式特性的实验研究

焦文涛 辛建国

焦文涛, 辛建国

EXPERIMENTAL STUDY ON A RF-EXCTTED SLAB WAVEGUIDE CO2 LASER WITH THE FAR FIELD INTENSITY DISTRIBUTION OF A SINGLE SUPPRESSED PEAK

JIAO WEN-TAO, XIN JIANGUO
  • 报道了射频激励扩散型冷却板条波导CO2激光器远场呈空间窄单斑分布的模式特性及其模式演化过程的实验现象,实验研究了远场出现压窄单斑时的模式结构.通过实验研究发现实验中所获得的近场呈多点分布和远场呈空间窄单峰分布的板条波导激光器输出模式是一种新的单模频振荡模式.
    In this paper,we have studied experimentally the properties of the mode structure and modes evolution of a slab waveguide CO2 laser with a far field intensity distribution of a single spatially sup-pressed peak. It has been found that the laser mode is a new single mode of a slab waveguide CO2 laser,which has a different mode structure from the known mode of slab waveguide gas laser.
  • 收稿日期:  1998-12-08
  • 修回日期:  1999-03-08