李建芬 李 农 林 辉

适合传输快变信息信号的混沌调制保密通信

李建芬, 李 农, 林 辉

Secure communication method for fast-varying information signal based on chaotic modulation

Li Jian-Fen, Li Nong, Lin Hui
  • 提出一种新的混沌调制通信方法.利用一个自适应控制器跟踪信息信号的误差对产生混沌载波的发射系统进行参数调制.同时,信息信号直接与混沌载波相乘作为发射信号驱动接收系统.在接收端,另一个自适应控制器维持收发系统的混沌同步并恢复出信息信号.由于同步误差与信息信号无关,从而实现了大幅度、快时变信息信号的混沌调制通信.理论分析和数值模拟的结果表明该方法增强了低维混沌系统的通信保密性.
    A new secure communication method based on chaotic modulation is proposed. The parameter of the transmitting system procreated chaotic carrier is modulated by errors from an adaptive controller and information signal. At the same time, the information is directly multiplied by the chaotic carrier in transmission to drive the receiving system. In the receiver, another adaptive controller is used to maintain chaotic synchronization of the transmitting and receiving systems and to recover information signal. Since the synchronization error is independent of information signal,the chaotic modulation for large-amplitude and fast-varying information signals can be achieved. The results of theoretic analysis and numerical simulation show that the proposed method enhances the degree of security of low-dimensional chaotic systems.
    • 基金项目: 国家“973”项目(批准号:1998030600)和国家自然科学基金(批准号:10072013)资助的课题.
  • 收稿日期:  2003-07-24
  • 修回日期:  2003-09-08
  • 刊出日期:  2004-03-05

• 1. 西北工业大学自动化学院,西安 710072

摘要: 提出一种新的混沌调制通信方法.利用一个自适应控制器跟踪信息信号的误差对产生混沌载波的发射系统进行参数调制.同时,信息信号直接与混沌载波相乘作为发射信号驱动接收系统.在接收端,另一个自适应控制器维持收发系统的混沌同步并恢复出信息信号.由于同步误差与信息信号无关,从而实现了大幅度、快时变信息信号的混沌调制通信.理论分析和数值模拟的结果表明该方法增强了低维混沌系统的通信保密性.