纳米材料SnO2表面声子模的红外光谱研究

余保龙 张桂兰 汤国庆 吴晓春 陈文驹

纳米材料SnO2表面声子模的红外光谱研究

余保龙, 张桂兰, 汤国庆, 吴晓春, 陈文驹

STUDY OF THE SURFACE PHONON MODES INSnO2 NANOMETER PARTICLES BY THE METHOD OF INFRARED SPECTROSCOPY

YU BAD-LONG, ZHANG GUI-LAN, TANG GUO-QING, WU XIAO-CHUN, CHEN WEN-JU
  • 利用红外光谱法研究了球形SnO2纳米微粒的表面声子模特性,在实验上观察到了全部Frohlich模,并与理论计算结果进行了比较,讨论了空间量子限域效应对SnO2纳米微粒红外光谱特性的影响。
    The properties of the surface phonon modes in spherical SnO2 nanometer particles were studied by the method of infrared spectroscopy. The sum total of Frohlich modes of SnO2 nanometer particles were reported in our experiments. The theoretical results of surface mode frequency of SnO2 nanometer particles were presented, which agreed well with those of experiments. Finally, the effects of quantum confinement on the infrared properties of SnO2 nanometer particles were discussed.
    • 基金项目: 国家科学技术委员会攀登计划资助的课题
  • 收稿日期:  1995-03-23