对电弧放电制备的离散碳纳米管进行高温氧化的研究

常保和 张 昊 周维亚 钱露茜 潘正伟 毛建民 李文治

对电弧放电制备的离散碳纳米管进行高温氧化的研究

常保和, 张 昊, 周维亚, 钱露茜, 潘正伟, 毛建民, 李文治

STUDY ON HIGH-TEMPERATURE OXIDIZATION OF LOOSELY-ENTANGLED CARBON NANOTUBES PREPARED BY ARC-DISCHARGE

CHANG BAO-HE, ZHANG HAO, ZHOU WEI-YA, QIAN LU-XI, PAN ZHENG-WEI, MAO JIAN-MIN, LI WEN-ZHI
  • 用改进的电弧放电方法制备了大量离散分布的碳纳米管.对此种碳纳米管样品在空气中进行了高温氧化处理,研究表明此种碳纳米管能够在较高温度和较长时间的氧化处理后仍能保存下来.离散分布的碳纳米管可在一定程度上减少其结构中的缺陷和不完整性,因而提高了纳米管在氧化处理过程中的稳定性.这一观点得到了Raman研究结果的支持.
    A large quantity of loosely-entangled carbon nanotubes was prepared by arc-discharge method. Samples containing the nanotubes were oxidized at high temperatures. The tubes can remain after a relatively long time(over 1h) and high-temperature (of 850℃) oxidization. The amounts of the defect and other structure imperfects might be substantially minimized in the loosely-entangled nanotubes, so the stability of the tubes was greatly improved and the nanotube could have much more opportunities to survive during oxidization. This is consistent with Raman scattering results.
    • 基金项目: 国家自然科学基金资助的课题.
  • 收稿日期:  1997-08-18
  • 刊出日期:  1998-01-05