孙久勋 章立源

孙久勋, 章立源

A COMBINATION MODEL OF SUPERCONDUCTIVITY UNDER s+d MIXED WAVE SYMMETRY

SUN JIU-XUN, ZHANG LI-YUAN
    Under the symmetry of the s+d mixed waves, a model is proposed which accounts for the combined influence of two factors on superconductivity. The first factor is the anisotropy of the pairing interaction between electrons, and the second is the Van Hove singularity in the two dimensional electronic structure. The theoretical results show that both the Van Hove singularity and the pairing interaction anisotropy are important factors to enhance Tc. The anisotropic pairing interaction naturally leads to the d-wave component. As this anisotropy strengthens, the d-wave component increases. The fairly high ratio of 2Δ(0)/kBTc of the high-Tc superconductors may be due to the fact that the weight of the s-wave component is far smaller than the weight of the d-wave component. The specific heat jump at Tc in combination model is completely different from the classical BCS theory.
    • 基金项目: 高等学校博士学科点专项科研基金资助的课题.
  • 收稿日期:  1996-01-09
  • 刊出日期:  1996-11-20

• 1. 北京大学物理系
    基金项目: 高等学校博士学科点专项科研基金资助的课题.

摘要: 提出一个联合模型,在s+d混合波对称性下,合并考虑电子间配对相互作用的各向异性及二维电子结构上Van Hove奇异性对超导电性的影响.理论结果表明:Van Hove奇异性及配对相互作用的各向异性都是使Tc提高的重要因素;各向异性的电子配对相互作用自然导致序参量的d波成分,当此各向异性增强时,d波成分也增大.高温超导体的较高2Δ(0)/kBTc值可能预示着在这些材料中s波的权重远小于d波权重.联合效应模型下的Tc处比热跳跃行为与经典的BCS理论也完全不同