刘劲松 王 宏

刘劲松, 王 宏

Influence of spatial localization on the threshold of quasi-state cavities in random lasers

Liu Jin-Song, Wang Hong
  • 基于光波在有限随机介质中的局域化理论,利用有限时域差分法数值求解Maxwell方程 组,研究了随机介质中的激光现象,分析了准态模的放大与其 空间局域性的关系. 通过研究二维非增益随机介质中光波的局域化,确定了准态模的空间分 布和频谱特征. 通过引入增益,研究了准态模的放大过程和阈值特性. 结果表明空间局域化 强的准态模在增益介质中被优先放大,且有较低的阈值.
    Laser phenomena in random media have been studied bas ed on the localized theory for optical waves in finite random media. The relatio n ship between spatial localization and amplification for quasi_state modes ha s been investigated by use of the finite difference time domain method. T he spatial profile and the spectra characteristics of quasi_state modes are dete r mined by analyzing the localized processes of optical light beams in random medi a without gain. The amplification and threshold of quasi_state modes are analyze d in random media with gain. Results show that the quasi_state mode with a stron ger spatial localization has lower threshold and can be amplified preferentially .
    • 基金项目: 国家自然科学基金(批准号:60378001)和湖北省自然科学基金重点项目 (批准号:2001ABA003)资助的课题.
  • 收稿日期:  2004-01-14
  • 修回日期:  2004-06-08
  • 刊出日期:  2004-06-05

随机激光器中准态腔的阈值与其局域化程度的关系

• 1. 华中科技大学激光技术国家重点实验室,武汉 430074

摘要: 基于光波在有限随机介质中的局域化理论,利用有限时域差分法数值求解Maxwell方程 组,研究了随机介质中的激光现象,分析了准态模的放大与其 空间局域性的关系. 通过研究二维非增益随机介质中光波的局域化,确定了准态模的空间分 布和频谱特征. 通过引入增益,研究了准态模的放大过程和阈值特性. 结果表明空间局域化 强的准态模在增益介质中被优先放大,且有较低的阈值.