蒋维洲 傅德基 王震遐 艾小白 朱志远

柱环腔中的量子电动力学效应

蒋维洲, 傅德基, 王震遐, 艾小白, 朱志远

Effects of quantum electromagnetic dynamics in a cylindrical ring cavity

Jiang Wei-Zhou, Fu De-Ji, Wang Zhen-Xia, Ai Xiao-Bai, Zhu Zhi-Yuan
  • 研究以同轴不同半径柱面围成的导体柱环腔体中电磁场真空零点振动模式所给出的宏观量子效应.零点振动模式通过求解柱环空腔边界条件下无源的Maxwell方程组获得.得到了双柱面同心柱环中单位长度和单位面积的且是有限的真空能量,即Casimir能量.这有限的Casimir能量可以分解为独立而且收敛的三部分,它们分别来自内柱面、外柱面和柱环之中.对多柱面同心柱环,Casimir能量可分解为独立的(2n—1)部分(n为柱面数).柱环是类似于平行板的几何结构.但柱环所给出的Casimir能量和Casimir势能系数是随着
    A charge-free conductor cavity has macroscopic quantum effects that can be explained by the physical picture of vacuum zero-point energy. This paper studies the macroscopic quantum effects in the conductive cylindrical ring,in terms of zero-point oscillating modes. The zero-point oscillating modes are obtained through solving the Maxwell equations without sources under the boundary condition of the cylindrical conductor surfaces. The vacuum energy (i.e. the Casimir energy) per unit length and area for the double-layer concentric cylindrical ring is obtained and it can be decomposed into the three independent and convergent parts that come from the interior, exterior cylindrical surfaces and the portion between them, respectively. For an n-layer cylindrical ring, its Casimir energy comprises of (2n-1) parts, all of which are convergent. Topologically, the geometric structure of the cylindrical ring is analogous to that of the parallel plates. However, the Casimir energy of the cylindrical ring has the non-trivial property that the coefficients of the Casimir energies and potentials vary with the interval between the cylindrical surfaces, compared to the constant coefficient for the parallel plates. This non-trivial property will give rise to an additional Casimir force that does not exist in the case of parallel plates.
    • 基金项目: 中国科学院知识创新重要工程项目(批准号:KJCX2-N11),中国科学院知识创新工程方向性项目(批准号:26010031)和国家重点基础研究发展规划(批准号:G2000077400)资助的课题.
  • 收稿日期:  2002-06-21
  • 修回日期:  2002-07-28
  • 刊出日期:  2003-02-05

柱环腔中的量子电动力学效应