樊利 夏光琼 吴正茂

基于光电反馈的激光混沌并联同步系统研究

樊利, 夏光琼, 吴正茂

Chaotic parallel synchronization of optoelectronic feedback semiconductor lasers

Fan Li, Xia Guang-Qiong, Wu Zheng-Mao
  • 提出了基于光电反馈的激光混沌并联同步方案,对可能存在的两种同步——广义同步和完全同步进行了研究,着重讨论了激光器内部参数失配对发射与接收激光器之间以及并联接收激光器之间同步特性的影响.研究结果显示:在一定范围内,同样的内部参数失配下,并联接收激光器之间的同步效果明显优于发射激光器与接收激光器之间的同步效果.
    A chaotic parallel synchronization model of optoelectronic feedback semiconductor lasers is proposed. The complete synchronization and generalized synchronization are studied,while the effect of intrinsic parameter mismatch on the difference in the synchronization performances between the drive laser and receive laser or between the parallel receive lasers is emphatically discussed. The results show that zero-time-lag complete synchronization between the drive laser and parallel receive laser can be realised under parameter match. For generalized synchronization,if one of the intrinsic parameters of the receive laser is changed,the cross correlation between the parallel receive lasers is larger than thatbetween the drive laser and the receive laser over a wide parameter mismatch range.
    • 基金项目: 重庆市自然科学基金项目(批准号:CSTC-2007BB2333)和西南大学高新技术培育基金资助的课题.
  • 收稿日期:  2008-05-20
  • 修回日期:  2008-07-10
  • 刊出日期:  2009-01-05

基于光电反馈的激光混沌并联同步系统研究

• 1. (1)西南大学物理学院,重庆 400715; (2)西南大学物理学院,重庆 400715;南开大学弱光非线性光学教育部重点实验室,天津 300457

摘要: 提出了基于光电反馈的激光混沌并联同步方案,对可能存在的两种同步——广义同步和完全同步进行了研究,着重讨论了激光器内部参数失配对发射与接收激光器之间以及并联接收激光器之间同步特性的影响.研究结果显示:在一定范围内,同样的内部参数失配下,并联接收激光器之间的同步效果明显优于发射激光器与接收激光器之间的同步效果.