嵌入Fabry-Perot谐振腔的高温超导双晶约瑟夫森结的毫米波辐照特性研究

岳宏卫 阎少林 周铁戈 谢清连 游峰 王争 何明 赵新杰 方兰 杨扬 王福音 陶薇薇

岳宏卫, 阎少林, 周铁戈, 谢清连, 游峰, 王争, 何明, 赵新杰, 方兰, 杨扬, 王福音, 陶薇薇

Millimeter wave irradiation characteristics of high temperature superconductor bicrystal Josephson junction embedded in a Fabry-Perot resonator

Yue Hong-Wei, Yan Shao-Lin, Zhou Tie-Ge, Xie Qing-Lian, You Feng, Wang Zheng, He Ming, Zhao Xin-Jie, Fang Lan, Yang Yang, Wang Fu-Yin, Tao Wei-Wei
  • 采用嵌入Fabry-Perot谐振腔的方式,研究了Tl2Ba2CaCu2O8(Tl-2212)高温超导薄膜双晶约瑟夫森结的毫米波辐照特性.重点研究了双晶约瑟夫森结与Fabry-Perot谐振腔的耦合特性,发现放置在谐振腔中的结的位置、角度、结的图形以及Fabry-Perot谐振腔中两镜面间的距离等对耦合都有很大的影响.通过精细调节这些参数,可使双晶约瑟夫森结与外加毫米波达到最佳耦合.在最佳耦合情况下,能观察到9级明显的夏皮罗台阶.利用Fabry-Perot谐振腔技术,解决了约瑟夫森结与毫米波的耦合问题,为高温超导约瑟夫森结的毫米波及太赫兹波的辐射和检测研究奠定了基础.
    The millimeter wave irradiation characteristics of a Tl-2212 high-temperature superconducting thin film bicrystal Josephson junction embedded in a hemispherical Fabry-Perot resonator was studied. The coupling characteristics of the bicrystal Josephson junction with the Fabry-Perot resonator have been investigated experimently, showing that it was greatly affected by the factors such as the location of the sample in the open resonator, the angle between them, the pattern of the junction and the distance between the two reflecting mirrors of the resonator. The optimized coupling between Josephson junction and applied microwave was achieved by refined adjustment of the factors. In this case, 9 orders distinct Shapiro steps were observed. Taking advantage of the Fabry-Perot resonator technique, the coupling problem between high-temperature superconducting thin film Josephson junction and applied millimeter wave was well solved, which is of significance for the research on radiation and detection of millimeter wave and terahertz wave of high-temperature superconducting Josephson junction.
    • 基金项目: 国家重点基础研究发展计划(批准号:2006CB601006)和国家高技术研究发展计划(批准号:2006AA03Z213, 2009AA03Z208)资助的课题.
  • 收稿日期:  2009-03-14
  • 修回日期:  2009-07-02
  • 刊出日期:  2010-01-05

• 1. 南开大学信息技术科学学院,电子信息科学与技术系,天津 300071

摘要: 采用嵌入Fabry-Perot谐振腔的方式,研究了Tl2Ba2CaCu2O8(Tl-2212)高温超导薄膜双晶约瑟夫森结的毫米波辐照特性.重点研究了双晶约瑟夫森结与Fabry-Perot谐振腔的耦合特性,发现放置在谐振腔中的结的位置、角度、结的图形以及Fabry-Perot谐振腔中两镜面间的距离等对耦合都有很大的影响.通过精细调节这些参数,可使双晶约瑟夫森结与外加毫米波达到最佳耦合.在最佳耦合情况下,能观察到9级明显的夏皮罗台阶.利用Fabry-Perot谐振腔技术,解决了约瑟夫森结与毫米波的耦合问题,为高温超导约瑟夫森结的毫米波及太赫兹波的辐射和检测研究奠定了基础.